(Salesiani Cooperatori)

РОДИНА

Салезіянська родина, що ти шукаєш?

 

Нашій Родині, представленій практично в кожному куточку Землі, було запропоновано перетворити себе в дім Ісуса, місце, де він присутній, де будь-яка людина, а особливо ті, хто найбільше цього потребують, може прийти і подивитися.

 

Іван Богослов оповідає про скромні починання невеликої групи учнів Ісуса. Його розповідь починається таємничим чином. Він каже, що Ісус “проходив”. Ми не знаємо, звідки він іде і куди він іде. Він не зупинитися біля Івана Хрестителя: він збирається за межі його релігійного світу там, у пустелі. Тому Іван запропонував своїм власним учням, що вони зосередили свою увагу на ньому: «Ось Агнець Божий». Ісус приходить від Бога, не з силою і славою, але, як беззахисний, безпорадний Агнець. Він не буде нав’язувати себе силою; він не змусить нікого вірити в нього. Одного разу він буде принесений в жертву на хресті. Тим, хто бажає слідувати за ним доведеться добровільно прийняти його.

 

Двоє учнів, які чули Хрестителя починають слідувати за Ісусом, не сказавши ні слова. Щось у ньому притягує їх, навіть якщо вони ще не знають, ні що це таке, ні куди він їх веде. Тим не менш, слідувати за Ісусом не достатньо, щоб почути, що говорять інші про нього: особистий досвід необхідний.

Таким чином, Ісус повертається і звертає до них дуже важливе питання: “Що ви шукаєте?” Це перші слова, які він адресує тим, хто слідує за ним. Ви не можете слідувати по його стопах крок в крок. Чого ми очікуємо від нього? Чому ми слідуємо за ним? Що ми шукаємо?

 

Ці люди не знають, куди ризик слідування за Ісусом може завести їх, але вони інтуїтивно відчувають, що він може навчити їх чогось що вони ще не знають: “Учителю, де ти живеш?” Вони не чекають від нього великих доктрин. Вони хочуть щоб він навчив їх про те де він живе, як він живе і які його плани. Вони хочуть, щоб він навчив їх жити. Ісус каже до них: “Ідіть і побачите.”

 

Як і учні Івана, ми теж в певний період нашого життя почали подорож слідування за Ісусом, навіть якщо ми не знаємо його дуже добре, навіть не знаючи напевно, що це означає бути його учнями в стилі Дона Боско. Це правда, що Дон Боско дивовижна людина, здатна розпалювати серця людей в хорошому сенсі, здатна привести цілі громади до Бога Життя, навіть таким чином, який не відволікатиме вас від вашого повсякденного життя, від простоти, і від «нормальності» бути громадянином будь-якої культури на цій землі. Ви не завжди запитуєте себе, що це таке, що підтримує сучасність Дона Боско, що мотивувало його в життя, і що такого є в його роботі, що породжує так багато зацікавлення та ентузіазму сьогодні. І Ісус, як він зробив з учнями Івана, в один момент, майже випадково, дивиться на нас і питає: “Що ви шукаєте?” Так і сьогодні я запитую вас, “Салезіянська Родино, що ви шукаєте?”

 

Пасторально-професійний план Ісуса

Це дуже важливо, щоб кожен відповів на це питання особисто, а то і всі разом, як церковна спільнота. Ми повинні навчитися чути Слово Ісуса з відкритим серцем, спокутуючи все настільки, наскільки це можливо, відновлюючи нашу здатність чути. Учні, про яких Євангеліст говорить, перш ніж слухати Ісуса слухали Івана Хрестителя: “Ось Агнець Божий”, випробовуючи в своїх серцях бажання шукати щось більше в їхньому житті. Симон, теж слухав свого брата Андрія: “Ми знайшли Месію”; і “привели його до Ісуса.” Перша умова – почути і розпізнати голос посередників.

 

І ми також, як Салезіанська Родино, були покликані стати посередниками, які ведуть інших до Ісуса – особливо молодь, в нашому конкретному випадку. Таким чином, ми були покликані, щоб більше слухати, ніж будь-коли до Бога та інших, а також бути готовим стати посередниками, примирителями, самими собою, ведучи їх до Ісуса. Це було одне з моїх переконань від самого початку, і я ділюся ним з вами так, що воно може стати вашим теж. Ми, як Родина, були покликані більш уважно прислухатися до Бога і ближніх, особливо молоді, хто звертаються до нас звідусіль, з різних периферій.

Учні відповідали з невеликим подивом і збентеженням, запитуючи в Ісуса, де він жив, і почувши його запрошення. Це запрошення сьогодні спрямована також і до нас: “Іди і дивись”. Ось і у вас є пастирсько-професійний план Ісуса.

 

Дорогі друзі, нашій Родина, представленій майже в кожному куточку Землі, було запропоновано перетворити себе в дім Ісуса, місце, де він присутній, де будь-яка людина, а особливо ті, хто найбільше цього потребують, може прийти і подивитися. Але ми також можемо запитати, що було домом Ісуса. Справді, в Євангелії ми бачимо його майже завжди в дорозі, і коли він “вдома” ми знаходимо його в якості гостя,у когось хто  його приймає, тому що ми добре знаємо, що йому “ніде схилити голову.” Тому давайте переконаємось, що ми не станемо занадто прив’язані до наших будинків, наших робіт та організацій. Вони, звичайно, гідні похвали, але давайте приділимо увагу на порожньому тріумфу, що наприкінці спустошує нас. Вакцина для профілактики або боротьби з цією хворобою це споглядати Ісуса завжди в дорозі, бо дорога це правильний процес для рабина зі своїми учнями. Справді, що це означає бути учнем? Хіба це не той, хто слідує за вчителем?

 

Богу не потрібні, неуважні!

 

Пам’ятаєте історію Самуїла (1 Сем 3: 1-10), відому тим що це типовий професійний текст: Бог кличе, “Самуїл, Самуїл,” і Самуїл відповідає: “. Ось я” Але я хочу підкреслити ще один аспект , В оповіданні здається, що Бог зобов’язався утримати Самуїла  від сну. Текст говорить, “Господь покликав”; а потім, “Господь знову покликав”; і ще раз, “Господь прийшов, щоб покликати”; і, нарешті, “прийшов Господь і об’явив свою присутність, кличучи, як і раніше.”

 

Перше спостереження полягає в тому, що Богу не набридає кликати нас; інше в тому, що йому не потрібні неуважні. Я повторюю, дорога Салезіянська Родино: Бог не хоче, щоб ми були неуважні! Звернемо особливу увагу на досить поширений гріх: самовдоволення, це, пристосовуючись до того, що ми відчуваємо в нашому власному світі, смак і задоволення бути разом і концентруватися на собі як групи та організації. Коли ви дуже невимушено розташувалися в теплі вашого «Любого дому», легко стати неуважним. І родина, яка заснула ніколи не зможе бути частиною Церкви дії якої спрямовані назовні, як Папа Франциск пропонує нам сьогодні, так як і наше власне Салезіянське ДНК бере свій початок від її витоків.

 

Дорогі брати і сестри Салезіянської Родини, давайте прокинемось і розбудимо світ! Наш божий дар більш дієвий, ніж коли-небудь, не з нашої власної чесноти, але з Божої благодаті, яка ніколи не покидає нас, силою свого покликання, через свідчення наших улюблених святих, блаженних і Преподобний нашої великої Родини, і через свідоцтво тисяч сестер і братів, які були до нас або є серед нас сьогодні. Але особливо наш божий дар дієвий більш ніж коли-небудь, тому що є ще мільйони молодих людей, особливо тих з різних географічних і екзистенціальних окраїн, які молять Бога, то здіймаючи багато шуму, то з глибоким мовчанням повним болі, відчуття покинутості і страждання.

 

Нехай Марія, зірка нашої особистого та суспільного життя, Допомога Християн, Мати і Вчитель нашої духовності, присутня при нашій роботі від початку і до сьогоднішнього дня, зміцнить нас, пробудить нас і спонукає нас жити у спілкуванні між нами, в Церкві, і в суспільстві, бути інструментом культури зустрічей, де б ми не знаходились, і жити нашим божим даром як громада віруючих, з місією, де кожен з нас може рости як справжній місіонер учень, і жити, як Дон Боско, з молоддю і для молоді.

Translate:

Ми в Соцмережах

facebooktwittergoogle_plusrssyoutube

церква Покрови Пресвятої Богородиці

Ви можете відвідати сайт з мобільного

Салезіяни Співпрацівники. Україна-Львів. Сайт
Translate »